Historik
·
Barbro Sandell
·
Material
·
1700-tals mönster
·
Offentlig textil
·
Showrooms/Återförsäljare
 
Barbro Sandell
 
Min textila bakgrund
Som 17-åring lämnade jag Gotland för att utbilda mig inom textil. Efter en härlig praktiktid hos Hemslöjden i Växjö, gick färden till Nyköping och textilingenjörerna Maj och Ingvar Percy, där tillfälle gavs till fördjupning i tillskärning och vävning. Tiden hos Jobs Handtryck i Leksand, under Eva Jobs ledning, blev en elevtid som kom att prägla hela min fortsatta yrkesbana. I verkstan målade jag schabloner med mönster från Nordiska Museets samlingar, och på nätterna färgade och tryckte vi inför öppnandet av Evas blocktrycksverkstad på Skansen. Sedermera blev jag föreståndare för Jobsbutiken i Gamla Stan. Tre terminer på Nyckelviksskolan i Lidingö utgjorde fortsättningen på min textila resa genom Sverige.

Nästa anhalt blev Borås och Textilinstitutet, här fick jag frossa i mitt huvudintresse, att rita mönster. Från skiss, till färdig produkt, i skolans maskinella verkstäder, en process nyttig för självkänslan.
Tillbaka till Stockholm och praktik hos NK:s Designgrupp under ledning av Wanja Djanaieff. Ritade servetter och tapeter högst upp under takåsarna i NK-huset. Stockholms läns Hemslöjd på Drottninggatan blev sen min arbetsplats i några år. 1976 började mitt arbete med Tobias Langs mönster , efter ett uppdrag från Gotlands Hemslöjd och Gotlands Fornsal. Aldrig kunde jag då ana att jag fortfarande 40 år senare skulle arbeta med dessa mönster.

Efter flytt tillbaka till Gotland 1980, var jag under 6 års tid verksam vid Gotlands Läns Hemslöjd i Visby. Förutom alla förekommande sysslor på en länshemslöjd, ritade jag på frilansbasis också ett antal kormattor för våra vackra medeltida Gotländska kyrkor. Produktionen med Tobias Langs mönster övergick från blocktryck till screentryck i min miniverkstad på 15 kvadrat.1990 startade sommarförsäljning på gården i Norrlanda och sen dess har utvidgning skett i flera etapper.

Visdomsord av Olle Olsson Hagalund har följt mig genom livet:
Allt skapande av skönhet måste få en långsam mognad.